Hoeve ten Vorsel: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 2: Regel 2:
  
 
'''Verleden:'''
 
'''Verleden:'''
In een akte uit 1173 gaven de broeders Gerung en Gozelijn een stuk land en een huis aan de kerk in Postel. Dit is waarschijnlijk het begin vam het latere landgoed ten Vorsel. Na enkele eigenaren van 1735 tot en met 1854 kwam dit land in handen van de Maatschappij van Welstand. De Vorselsche hoeve bestond uit 2 boerenhoeven die zo dicht tegen elkaar lagen dat ze samen een schuur hadden. Je ziet nog sloten bij de hoeve tegenwoordig en dat komt omdat er vroeger een kasteel stond met een grachtenstelsel erom heen. In 1863 en 1866 zijn het huis en stal van nummer 151 vervangen door 2 nieuwe boerderijen. En nummer 148a is in 1937 vervangen door een nieuwe boerderij. In de huidige situatie is het landgoed 220 hectare groot en het landgoed bestaat uit 3 delen.
+
In een akte uit 1173 gaven de broeders Gerung en Gozelijn een stuk land en een huis aan de kerk in Postel. Dit is waarschijnlijk het begin van het latere landgoed ten Vorsel. Na enkele eigenaren van 1735 tot en met 1854 kwam dit land in handen van de Maatschappij van Welstand. De Vorselsche hoeve bestond uit 2 boerenhoeven die zo dicht tegen elkaar lagen dat ze samen een schuur hadden. Je ziet nog sloten bij de hoeve tegenwoordig en dat komt omdat er vroeger een kasteel stond met een grachtenstelsel erom heen. In 1892 is de Nederlandse Heidemaatschappij begonnen met de ontginning van de heide. Vijftig hectare werd omgezet in cultuurland en bijna zestig hectare werd ingeplant met bos. Alleen het zuidelijke deel bestond nog uit woeste grond.
  
 
'''Voortaan:'''
 
'''Voortaan:'''
kun je ook activiteiten doen bij landgoed ten Vorsel, zoals "op stap met de boswachter", "fotospeurtocht", etc.
+
Ten Vorsel ligt ten zuiden van Bladel in de gelijknamige gemeente.
 +
Het landgoed is ongeveer 220 ha groot.
 +
Het bestaat uit 3 delen:
 +
- Het noordelijke deel ligt boven de Bredase baan en bestaat uit weilanden en boerderijen.
 +
- Het midden bestaat uit akkers, weilanden en de buurtschap Ten Vorsel.
 +
- Het  zuidelijke deel bestaat uit bos en weilanden.
 +
In totaal bestaat het landgoed uit 55 ha bos en ongeveer 160 ha verpachte landbouwgrond.
  
[[Bestand:Hoeve ten Vorsel.jpeg]]
+
Je kunt voortaan ook activiteiten doen bij landgoed ten Vorsel, zoals "op stap met de boswachter", "fotospeurtocht", etc.
  
 +
[[Bestand:Hoeve ten Vorsel.jpeg]]
 +
zo ziet de hoeve er voortaan uit
  
  

Versie van 2 jun 2015 om 17:21

Hoeve ten Vorsel

Verleden: In een akte uit 1173 gaven de broeders Gerung en Gozelijn een stuk land en een huis aan de kerk in Postel. Dit is waarschijnlijk het begin van het latere landgoed ten Vorsel. Na enkele eigenaren van 1735 tot en met 1854 kwam dit land in handen van de Maatschappij van Welstand. De Vorselsche hoeve bestond uit 2 boerenhoeven die zo dicht tegen elkaar lagen dat ze samen een schuur hadden. Je ziet nog sloten bij de hoeve tegenwoordig en dat komt omdat er vroeger een kasteel stond met een grachtenstelsel erom heen. In 1892 is de Nederlandse Heidemaatschappij begonnen met de ontginning van de heide. Vijftig hectare werd omgezet in cultuurland en bijna zestig hectare werd ingeplant met bos. Alleen het zuidelijke deel bestond nog uit woeste grond.

Voortaan: Ten Vorsel ligt ten zuiden van Bladel in de gelijknamige gemeente. Het landgoed is ongeveer 220 ha groot. Het bestaat uit 3 delen: - Het noordelijke deel ligt boven de Bredase baan en bestaat uit weilanden en boerderijen. - Het midden bestaat uit akkers, weilanden en de buurtschap Ten Vorsel. - Het zuidelijke deel bestaat uit bos en weilanden. In totaal bestaat het landgoed uit 55 ha bos en ongeveer 160 ha verpachte landbouwgrond.

Je kunt voortaan ook activiteiten doen bij landgoed ten Vorsel, zoals "op stap met de boswachter", "fotospeurtocht", etc.

Hoeve ten Vorsel.jpeg zo ziet de hoeve er voortaan uit





Categorie: Modern erfgoed