Hoeve 'Beverdijk': verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '= Hoeve "Beverdijk" = <Voeg hier de tekst in> Geschiedenis hoeve Beverdijk Bron: Ad Otten Gemerts Heem 1 2009 De Hoeve Beverdijk gold als één van de belangrijkste …')
 
k (Bestand:HeerlijckHistorisch.png Hoeve Beverdijk te Gemert)
 
(29 tussenliggende revisies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
= Hoeve "Beverdijk" =
+
=[[ Bestand:HeerlijckHistorisch.png ]]'''Hoeve Beverdijk te Gemert'''=
 +
Aan de Deel wordt de oude boerderij Hoeve Beverdijk herbouwd, na verschillende verwoestingen van een boerderij die nog uit de Middeleeuwen stamde. In die tijd was het een belangrijk leengoed van de Duitse Orde, gevestigd in het [[kasteel Gemert|Gemertse Kasteel]].
 +
De Hoeve Beverdijk gold als één van de belangrijkste leengoederen van de Duitse Orde in Gemert en haar leenmannen waren tot ongeveer 1600 van adel. In het oudst bewaard gebleven leenregister (24 juni 1387) wordt de Guede ten Berverdike meteen genoemd na de leengoederen van jonker Diederick van Ghemert (’t Hooghuis en ’t Gued Esdonk). Als leenman van Beverdijk staat daar te boek jonkheer Lucas Meus van Beke (schout van Ghemert). Lucas heeft de hoeve waarschijnlijk overgenomen van zijn vader Meus van Beke, die in 1366 al genoemd wordt als getuige bij de overdracht van de Heerlijkheid aan de Duitse Orde. Meus is gesneuveld in de slag van Baeswijler in 1377.
 +
Het leenmanschap blijft in de wettige familie Van Beek. Na schout Lucas wordt leenman diens zoon Johan van Beke (een priester), die het goed overdraagt aan zijn broer Arnt Vrient van Beke.
  
<Voeg hier de tekst in>
+
[[Categorie:Bezit Duitse Orde]]
  
Geschiedenis hoeve Beverdijk
+
=''Geschiedenis''=
Bron: Ad Otten Gemerts Heem 1 2009
+
Het leenregister tot 1512 omschrijft het leengoed als “huysinge metter hofstat, een musaets land ende derden halven buenre (2 ½ bunder) daearaen gelegen, metter eenre sijden neven erfenisse jonker Goyarts van Lanckveld, mitter ander sijden erfenisse Hanrick Donkers kynderen (erf aan de Hei. Doonhei), d’een eyndt neven der Heeren erve (=Molenbroek), dander eyndt neven die straet (=Deel). De hoeve van dus gelegen aan de Deel, tussen het adelijk huis [[Slotje, Deel|Lankveld]] (’t Slotje) en de Doonhei.
De Hoeve Beverdijk gold als één van de belangrijkste leengoederen van de Duitse Orde in Gemert en haar leenmannen waren tot ongeveer 1600 van adel. In het oudst bewaard gebleven leenregister ( 24 juni 1387) wordt de Guede ten Berverdike meteen na de leengoederen van jonker Diederich van Ghemert ( ’t Hooghuis en ’t Gued Esdonk). Als leenman van Beverdijk staat daar te boek jonkheer Lucas Meus van Beke ( schout van Ghemert). Lucas heeft de hoeve waarschijnlijk overgenomen van zijn vader Meus  van Beke, die in 1366 al genoemd wordt als getuige bij de overdracht van de Heerlijkheid aan de Duitse Orde. Meus is gesneuveld in de slag van Baeswijler in 1377.
+
In 1484 gaat het leenmanschap over van Arnt Vrient van Beke over op diens schoonzoon jonker Dirk Dirks van Driell (uit Mill). Het goed de Beverdijk blijft in het bezit van die familie tot 1570 Jonker Henrick Creil wordt genoemd als leenman. In 1572 wordt de leenhoeve Beverdijk verkocht. Tot dit jaar behoren de leenmannen van het goed tot de Brabantse landadel. De leenhoeve is daarna waarschijnlijk opgesplitst. Daarna worden allen een paar niet adellijke leenmannen  genoemd.
Het leenmanschap blijft in de wettige familie Van Beek. Na schout Lucas wordt leenman diens zoon Johan van Beke (een priester), die het goed overdraagt aan zijn broer Arnt Vrient van Beke.
+
Het leenregister tot 1512 omschrijft het leengoed als “huysinge metter hofstat, een musaets land ende derden halven buenre (2 ½ bunder) daearaen gelegen, metter eenre sijden neven erfenisse jonker Goyarts van Lanckveld, mitter ander sijden erfenisse Hanrick Donkers kynderen (erf aan de Hei.Doonhei), d’een eyndt neven der Heeren erve (=Molenbroek), dander eyndt neven die straet (=Deel). De hoeve van dus gelegen aan de Deel, tussen het adelijk huis Lankveld (’t Slotje) en de Doonhei.
+
In 1484 gaat het leenmanschap over van Arnt Vrient van Beke over op diens schoonzoon jonker Dirk Dirks van Driell (uit Mill). He4t goed de Beverdijk blijft in het bezit van die familie tot 1570 Jonker Henrick Creil wordt genoemd als leenman. In 1572 wordt de leenhoeve Beverdijk verkocht. Tot dit jaar behoren de leenmannen van het goed tot de Brabantse landadel. De leenhoeve is daarna waarschijnlijk opgesplitst. Daarna worden allen een paar niet adellijke leenmannen  genoemd.
+
In 1866 brandt de hoeve tot de grond toe af. Datzelfde lot trof ook de nieuw opgetrokken boerderij in 1954. de hoeve die daarna is gebouwd, is gesloopt en op die plek verijst een nieuwe Hoeve Beverdijk in oude stijl. Eigenaar is dan Frans van de Laar.
+
  
[[Bestand:beverdijk.jpg]]
+
De Beverdijk was een verhoogd pad door het Molenbroek vanuit het dorp (vanaf de watermolen) naar de Deelse Boom. De Deel was de oude verbindingsweg van Gemert naar Boekel en liep om het Molenbroek heen. In 1866 brandt de hoeve tot de grond toe af. Datzelfde lot trof ook de nieuw opgetrokken boerderij in 1954. De naoorlogse boerderij die daarna is gebouwd, is onlangs gesloopt en op die plek verrijst een nieuwe Hoeve Beverdijk in oude stijl. Tijdens de graafwerkzaamheden voor de nieuwbouw is aan het licht gekomen dat de hoeve eertijds [[Omgrachte hoeven en moated sites|omgeven werd door een gracht]]. Van de gracht werden twee fases teruggevonden. De nieuwe Beverdijk staat nu pal op de oude gracht. De middeleeuwse vestiging lag iets verder van de weg verwijderd.
== Vondsten tijdens de opgraving i februari 2010 ==
+
  
De vondsten worden verdeeld over  4 sporen.
 
Spoor 1: vondsten uit beide grachten van fase 2
 
Spoor 2: vondsten uit de plaggenput
 
Spoor 3: vondsten uit de nieuwste gracht van fase 3
 
Spoor 4: vondsten uit de oudste gracht van fase3
 
Spoor 1: Aardewerk, steengoed, metaal, leer.
 
Spoor 2: Aardwerk, hout.
 
  
Er kwamen maar twee soorten aardewerk voor in de put. Grijs gedraaid en roodbakkend, spaarzaam geglazuurd. Het grijsbakkende gedraaide aardewerk kan gedateerd worden vanaf het eind van de 13e tot het eerste kwart van de 15e eeuw. Het roodbakkende met een beetje loodglazuur, kan ook in diezelfde periode geplaatst worden. De oudste gracht lijkt dus in de eerste helft van de 15e eeuw weer gedempt te zijn. Verder zijn er uit de waterput afgeplatte stokken gekomen, die in een raster op de bodem gelegen hebben.
+
Bronnen:
  
 +
A. Otten, Geschiedenis hoeve Beverdijk, Gemerts Heem jaargang 2009 nr 1
  
Spoor 3: Steengoed, aardewerk, leer
+
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Gemert-Bakel]][[Categorie:omgrachte hoeve]]
In spoor 3 kwamen we geen  grijsgedraaid aardewerk meer tegen. Je zou dus mogen constateren, dat deze nieuwe gracht pas na het midden van de 15e eeuw is gegraven. Wat we wel tegenkwamen zijn. Roodbakkend geglazuurd aardewerk met en zonder slibversiering. Diverse soorten steengoed o.a. Raeren, Westerwald en Langwehe uit de 16e tot 18e eeuw, Leer: een paar stukken van een schoen.
+
op de kadasterkaarten uit het begin van de 19e eeuw, staan geen gracht of sloot meer op.
+
 
+
 
+
 
+
 
+
 
+
 
+
[[Categorie:KaartArtikel]]
+

Huidige versie van 17 jun 2017 om 15:06

HeerlijckHistorisch.pngHoeve Beverdijk te Gemert

Aan de Deel wordt de oude boerderij Hoeve Beverdijk herbouwd, na verschillende verwoestingen van een boerderij die nog uit de Middeleeuwen stamde. In die tijd was het een belangrijk leengoed van de Duitse Orde, gevestigd in het Gemertse Kasteel. De Hoeve Beverdijk gold als één van de belangrijkste leengoederen van de Duitse Orde in Gemert en haar leenmannen waren tot ongeveer 1600 van adel. In het oudst bewaard gebleven leenregister (24 juni 1387) wordt de Guede ten Berverdike meteen genoemd na de leengoederen van jonker Diederick van Ghemert (’t Hooghuis en ’t Gued Esdonk). Als leenman van Beverdijk staat daar te boek jonkheer Lucas Meus van Beke (schout van Ghemert). Lucas heeft de hoeve waarschijnlijk overgenomen van zijn vader Meus van Beke, die in 1366 al genoemd wordt als getuige bij de overdracht van de Heerlijkheid aan de Duitse Orde. Meus is gesneuveld in de slag van Baeswijler in 1377. Het leenmanschap blijft in de wettige familie Van Beek. Na schout Lucas wordt leenman diens zoon Johan van Beke (een priester), die het goed overdraagt aan zijn broer Arnt Vrient van Beke.

Geschiedenis

Het leenregister tot 1512 omschrijft het leengoed als “huysinge metter hofstat, een musaets land ende derden halven buenre (2 ½ bunder) daearaen gelegen, metter eenre sijden neven erfenisse jonker Goyarts van Lanckveld, mitter ander sijden erfenisse Hanrick Donkers kynderen (erf aan de Hei. Doonhei), d’een eyndt neven der Heeren erve (=Molenbroek), dander eyndt neven die straet (=Deel). De hoeve van dus gelegen aan de Deel, tussen het adelijk huis Lankveld (’t Slotje) en de Doonhei. In 1484 gaat het leenmanschap over van Arnt Vrient van Beke over op diens schoonzoon jonker Dirk Dirks van Driell (uit Mill). Het goed de Beverdijk blijft in het bezit van die familie tot 1570 Jonker Henrick Creil wordt genoemd als leenman. In 1572 wordt de leenhoeve Beverdijk verkocht. Tot dit jaar behoren de leenmannen van het goed tot de Brabantse landadel. De leenhoeve is daarna waarschijnlijk opgesplitst. Daarna worden allen een paar niet adellijke leenmannen genoemd.

De Beverdijk was een verhoogd pad door het Molenbroek vanuit het dorp (vanaf de watermolen) naar de Deelse Boom. De Deel was de oude verbindingsweg van Gemert naar Boekel en liep om het Molenbroek heen. In 1866 brandt de hoeve tot de grond toe af. Datzelfde lot trof ook de nieuw opgetrokken boerderij in 1954. De naoorlogse boerderij die daarna is gebouwd, is onlangs gesloopt en op die plek verrijst een nieuwe Hoeve Beverdijk in oude stijl. Tijdens de graafwerkzaamheden voor de nieuwbouw is aan het licht gekomen dat de hoeve eertijds omgeven werd door een gracht. Van de gracht werden twee fases teruggevonden. De nieuwe Beverdijk staat nu pal op de oude gracht. De middeleeuwse vestiging lag iets verder van de weg verwijderd.


Bronnen:

A. Otten, Geschiedenis hoeve Beverdijk, Gemerts Heem jaargang 2009 nr 1