Heilige Naam Jezus kerk Lierop: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '= Heilige Naam Jezus kerk aan de Offermanstraat te Lierop = Deze kerk, een kruisbasiliek, is gebouwd 1890-1892. De grote achthoekige koepeltoren op de kruising is...')
 
Regel 1: Regel 1:
 
= Heilige Naam Jezus kerk aan de Offermanstraat te Lierop =
 
= Heilige Naam Jezus kerk aan de Offermanstraat te Lierop =
  
Deze kerk, een kruisbasiliek, is gebouwd 1890-1892. De grote achthoekige koepeltoren op de kruising is omgeven door vierkante hoektorens, waarvan de beide oostelijke elk een achthoekige bovenbouw hadden. Die zijn in 1952 afgebroken tot aan de daklijst van het koor en in 1986 in gewijzigde en lagere vorm weer opgebouwd. De architect was Carl Weber uit Roermond. Deze kerk was de dertigste kerk van Weber en tevens de Laatste. De kerk zou minder dan 50.000 gulden kosten had Weber beloofd. Het werden er bijna 84.000 en voor de inrichting en afwerking was geen geld meer over. Het duurde tot 1919 eer dit godshuis, met het plaatsen van de laatste kruiswegstatie was voltooid. Op 11 november 1892 is de kerk in gebruik genomen en ingezegend door pastoor van Dongen en 29 juli 1895 plechtig geconsacreerd door de bisschop van ’s Hertogenbosch Monseigneur van de Ven. Zoals de katholieke gelovige hun Rijke Roomse leven rond 1900 beleefden, precies zo valt in Lierop nog steeds de complete inventaris te aanschouwen. De altaren, het kleurige schilderwerk, de muren die hun oorspronkelijke warme, gepolychromeerde oranjebruine kleur met versieringen in geel, blauw, groen, rood en zwart hebben behouden. De oorspronkelijke heiligen staan nog steeds op hun sokkel, de prachtige gebeeldhouwde communiebank. Zelfs de oude carbidlampen hengen er nog, al zijn wel omgebouwd voor elektrisch licht.
+
[[Bestand:0216H Naam Jezuskerk01.JPG|690px]]Deze kerk, een kruisbasiliek, is gebouwd 1890-1892. De grote achthoekige koepeltoren op de kruising is omgeven door vierkante hoektorens, waarvan de beide oostelijke elk een achthoekige bovenbouw hadden. Die zijn in 1952 afgebroken tot aan de daklijst van het koor en in 1986 in gewijzigde en lagere vorm weer opgebouwd. De architect was Carl Weber uit Roermond. Deze kerk was de dertigste kerk van Weber en tevens de Laatste. De kerk zou minder dan 50.000 gulden kosten had Weber beloofd. Het werden er bijna 84.000 en voor de inrichting en afwerking was geen geld meer over. Het duurde tot 1919 eer dit godshuis, met het plaatsen van de laatste kruiswegstatie was voltooid. Op 11 november 1892 is de kerk in gebruik genomen en ingezegend door pastoor van Dongen en 29 juli 1895 plechtig geconsacreerd door de bisschop van ’s Hertogenbosch Monseigneur van de Ven. Zoals de katholieke gelovige hun Rijke Roomse leven rond 1900 beleefden, precies zo valt in Lierop nog steeds de complete inventaris te aanschouwen. De altaren, het kleurige schilderwerk, de muren die hun oorspronkelijke warme, gepolychromeerde oranjebruine kleur met versieringen in geel, blauw, groen, rood en zwart hebben behouden. De oorspronkelijke heiligen staan nog steeds op hun sokkel, de prachtige gebeeldhouwde communiebank. Zelfs de oude carbidlampen hengen er nog, al zijn wel omgebouwd voor elektrisch licht.
 
De tijd lijkt hier te hebben stil gestaan.
 
De tijd lijkt hier te hebben stil gestaan.
 
In 1975 werd de kerk definitief een Rijksmonument onder nummer: 34115
 
In 1975 werd de kerk definitief een Rijksmonument onder nummer: 34115
  
 
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Kerk]][[Categorie:Someren (gemeente)]][[Categorie:Lierop]]
 
[[Categorie:KaartArtikel]][[Categorie:Kerk]][[Categorie:Someren (gemeente)]][[Categorie:Lierop]]

Versie van 28 feb 2015 om 18:02

Heilige Naam Jezus kerk aan de Offermanstraat te Lierop

0216H Naam Jezuskerk01.JPGDeze kerk, een kruisbasiliek, is gebouwd 1890-1892. De grote achthoekige koepeltoren op de kruising is omgeven door vierkante hoektorens, waarvan de beide oostelijke elk een achthoekige bovenbouw hadden. Die zijn in 1952 afgebroken tot aan de daklijst van het koor en in 1986 in gewijzigde en lagere vorm weer opgebouwd. De architect was Carl Weber uit Roermond. Deze kerk was de dertigste kerk van Weber en tevens de Laatste. De kerk zou minder dan 50.000 gulden kosten had Weber beloofd. Het werden er bijna 84.000 en voor de inrichting en afwerking was geen geld meer over. Het duurde tot 1919 eer dit godshuis, met het plaatsen van de laatste kruiswegstatie was voltooid. Op 11 november 1892 is de kerk in gebruik genomen en ingezegend door pastoor van Dongen en 29 juli 1895 plechtig geconsacreerd door de bisschop van ’s Hertogenbosch Monseigneur van de Ven. Zoals de katholieke gelovige hun Rijke Roomse leven rond 1900 beleefden, precies zo valt in Lierop nog steeds de complete inventaris te aanschouwen. De altaren, het kleurige schilderwerk, de muren die hun oorspronkelijke warme, gepolychromeerde oranjebruine kleur met versieringen in geel, blauw, groen, rood en zwart hebben behouden. De oorspronkelijke heiligen staan nog steeds op hun sokkel, de prachtige gebeeldhouwde communiebank. Zelfs de oude carbidlampen hengen er nog, al zijn wel omgebouwd voor elektrisch licht. De tijd lijkt hier te hebben stil gestaan. In 1975 werd de kerk definitief een Rijksmonument onder nummer: 34115