Grenspaal: Paal achter 't Zand: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Paal Achter het Zand)
Regel 1: Regel 1:
[[Image:Paal_achter_'t_Zand23.JPG|400px ]]
+
[[Image:Paal_achter_'t_Zand23.JPG|350px ]]
  
 
== Paal Achter het Zand ==
 
== Paal Achter het Zand ==
  
Deze grenspaal ligt in een stuifgebied, waar het erg zanderig is. Hier heeft het Peelgebied nog niet de typische kenmerken van een hoogveenmoeras. Ten oosten van deze eeuwenoude grens tussen de voormalige gemeente Gemert en de voormalige gemeente Bakel en Milheeze staat de [[Weijser Paal]] en ten westen de [[Stippelberg paal]]. Zoals zichtbaar is in de overzichtskaart vormen de grenspalen een rechte lijn boven de Stippelberg, hier lag vroeger de grens.  
+
Deze grenspaal ligt in een stuifgebied, waar het erg zanderig is. Hier heeft het Peelgebied nog niet de typische kenmerken van een hoogveenmoeras. Ten oosten van deze eeuwenoude grens tussen de voormalige gemeente Gemert en de voormalige gemeente Bakel en Milheeze staat de [[WEIJSER PAAL]] en ten westen de [[STIPPELBERG PAAL]]. Zoals zichtbaar is in de overzichtskaart vormen de grenspalen een rechte lijn boven de Stippelberg, waar vroeger de grens lag. Waarschijnlijk werd de paal zo genoemd omdat, vanuit Bakel gezien, dit de grenspaal was die achter de "zand bergen" van de Stippelberg stond. Destijds stonden hier nog nergens bomen en het verhaal ging dat het bij zandverstuivingen richting Bakel wel eens stoof tot aan de hoogte van de ramen van de kerk. De Bakelse burgers en boeren hebben het zand gezamelijk met karren terug gebracht.
 
[[Categorie:KaartArtikel]]
 
[[Categorie:KaartArtikel]]

Versie van 29 nov 2010 om 12:00

Paal achter 't Zand23.JPG

Paal Achter het Zand

Deze grenspaal ligt in een stuifgebied, waar het erg zanderig is. Hier heeft het Peelgebied nog niet de typische kenmerken van een hoogveenmoeras. Ten oosten van deze eeuwenoude grens tussen de voormalige gemeente Gemert en de voormalige gemeente Bakel en Milheeze staat de WEIJSER PAAL en ten westen de STIPPELBERG PAAL. Zoals zichtbaar is in de overzichtskaart vormen de grenspalen een rechte lijn boven de Stippelberg, waar vroeger de grens lag. Waarschijnlijk werd de paal zo genoemd omdat, vanuit Bakel gezien, dit de grenspaal was die achter de "zand bergen" van de Stippelberg stond. Destijds stonden hier nog nergens bomen en het verhaal ging dat het bij zandverstuivingen richting Bakel wel eens stoof tot aan de hoogte van de ramen van de kerk. De Bakelse burgers en boeren hebben het zand gezamelijk met karren terug gebracht.