Grenspaal: Loeff Paal: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Loeffpaal)
Regel 1: Regel 1:
 
==Loeffpaal==
 
==Loeffpaal==
In 1716 is door het Tractaat van Venlo de grens bepaald tussen Brabant en Limburg (toen onderdeel van Pruisen). Deze grenspaal speelde een belangrijke rol omdat de nieuwe [[Vredepaal]]geplaatst moest worden in het midden van deze Loeffpaal en de Springelbeekpaal. Later, in 1864 bij de verdeling van de Bakelse Peel werd er dwars de Peel een nieuwe rechte zandweg aangelegd vanaf de huidige kruising Hazenhutsedijk en de weg Milheeze-De Rips tot aan de Loeffpaal waar Oploo begint.
+
De Peel was een uitgestrekt en verlaten moeras, maar dat betekende niet dat er niet hevig geruzied kon worden wie welk stukje moeras in bezit had. Grenspalen markeerden dat eigendom, maar na verloop van tijd moesten er grenspalen verplaatst worden om nieuwe grenzen aan te geven, of zoals in dit geval gebeurd is een nieuwe paal worden bijgezet. Daarmee is de functie van de Loeffpaal eigenlijk komen te vervallen. De Loeffpaal gaf namelijk een landsgrens aan, volgens sommigen althans. De Pruisen (Limburg was toen van Pruisen)claimden de Loeffpaal als grens, de Brabanders de (uiteraard meer oostelijk gelegen) Springelbeekpaal. In 1716 is door het Tractaet van Venlo de grens bepaald, en is de [[Vredepaal]] geplaatst, in het midden tussen de Loeffpaal en de Springelbeekpaal om de grens nu eens definitief vast te leggen. In ieder geval ligt de Vredepaal nog steeds op de provinciegrens tussen Brabant en Limburg. De Loeffpaal is niet helemaal vergeten, hij geeft nu de grens aan tussen Gemert-Bakel en Oploo.  
  
 
[[Categorie: KaartArtikel]]
 
[[Categorie: KaartArtikel]]

Versie van 28 nov 2011 om 14:38

Loeffpaal

De Peel was een uitgestrekt en verlaten moeras, maar dat betekende niet dat er niet hevig geruzied kon worden wie welk stukje moeras in bezit had. Grenspalen markeerden dat eigendom, maar na verloop van tijd moesten er grenspalen verplaatst worden om nieuwe grenzen aan te geven, of zoals in dit geval gebeurd is een nieuwe paal worden bijgezet. Daarmee is de functie van de Loeffpaal eigenlijk komen te vervallen. De Loeffpaal gaf namelijk een landsgrens aan, volgens sommigen althans. De Pruisen (Limburg was toen van Pruisen)claimden de Loeffpaal als grens, de Brabanders de (uiteraard meer oostelijk gelegen) Springelbeekpaal. In 1716 is door het Tractaet van Venlo de grens bepaald, en is de Vredepaal geplaatst, in het midden tussen de Loeffpaal en de Springelbeekpaal om de grens nu eens definitief vast te leggen. In ieder geval ligt de Vredepaal nog steeds op de provinciegrens tussen Brabant en Limburg. De Loeffpaal is niet helemaal vergeten, hij geeft nu de grens aan tussen Gemert-Bakel en Oploo.