Dubbestraat 2, Nuenen: verschil tussen versies

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '= Dubbestraat 2, Nuenen = <table> <tr> <td width="155"><b>Naam/Bekend als:</b></td> <td>Dubbestraat 2</td> </tr> <tr> <td><b>Korte beschrijving:</b></td> <td>Lang...')
 
(Dubbestraat 2, Nuenen)
Regel 13: Regel 13:
  
 
<tr>
 
<tr>
<td><b>Beschrijving omgeving:</b></td>
+
<td valign='top'><b>Beschrijving omgeving:</b></td>
<td>Het pand ligt aan de zuidwestrand van de bebouwde kom van Nuenen. De omgeving is </td>
+
<td>Het pand ligt aan de zuidwestrand van de bebouwde kom van Nuenen. De omgeving is open en landelijk. </td>
</tr>
+
 
+
<tr>
+
<td>open en landelijk. </td>
+
 
</tr>
 
</tr>
  

Versie van 17 jan 2013 om 15:19

Dubbestraat 2, Nuenen

Naam/Bekend als: Dubbestraat 2
Korte beschrijving: Langgevelboerderij nabij buurtschap Boord
Beschrijving omgeving: Het pand ligt aan de zuidwestrand van de bebouwde kom van Nuenen. De omgeving is open en landelijk.
De beschrijving heeft alleen betrekking op het exterieur.
Bouwjaar: voor 1800, gewijzigd o.m. 1904
Architect: Onbekend
Monumentstatus: Cultuurhistorisch karakteristiek pand
Adres: Dubbestraat 2
5674 AA
Huidig gebruik: Boerderij, gemengd bedrijf
Links:-
Lange beschrijving: De langgevelboerderij ligt aan de westzijde van de weg, op korte afstand van de rijbaan. Het langgerekte bouwvolume is met de nok evenwijdig aan de straat geplaatst. De (oostelijke) straatgevel is de voorgevel. Het woongedeelte is aan de noordzijde gesitueerd. Het pand bestaat uit zeven traveeën en bevat één bouwlaag en een wolfsdak met borstwering, alsook een kelder op de noordwestelijke hoek. In het woongedeelte zijn hoogstwaarschijnlijk delen van een dragend gebintwerk bewaard gebleven. Voor het overige zijn de muren dragend. Vanouds was er geen brandmuur. Voor en achtergevel zijn van ongelijke hoogte. In het metselwerk zijn verschillende bouwfasen af te lezen. Het is overal in kruisverband, in een rode handvormsteen, uitgevoerd. Plinten en lekdorpels zijn gecementeerd. Het voegwerk is fraai en oud; een dunne gedaggerde voeg is nog af te lezen. De kopgevels zijn afgeboord met een boerenvlechting waar overheen de pannen zijn gedekt. De randen zijn met een gecementeerde lijst afgewerkt. Het dak was volgens overlevering met stro gedekt en langs de onderzijde van enkele rijen pannen voorzien. De huidige, karakteristieke, dakbedekking dateert van na de tweede wereldoorlog en bestaat uit gesmoorde, platte Friese pannen. Een schoorsteen staat ter plaatse van de brandmuur en heeft niet meer de oorspronkelijke vorm. In de gevel markeren smeedijzeren ankers de positie van de balklagen. Kenmerkend verschil is dat die van het bedrijfsgedeelte lager zijn gepositioneerd dan in het woongedeelte. De boerderij heeft alle kenmerken van een traditionele langgevelboerderij. Het is denkbaar dat er een oudere kern aanwezig is die herinnert aan een ouder huistype, het ‘woonstalhuis’. Na de tweede wereldoorlog is het woongedeelte uitgebreid ter plaatse van de vroegere potstal.