Brouwerij De Hoop, Nieuwstraat 9, Budel

Uit Erfgoedwiki
Versie door Rberkvens (Overleg | bijdragen) op 28 dec 2014 om 16:46

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Brouwerij De Hoop, Nieuwstraat 9, Budel

In de Moderne Tijd zijn veel zelfstandige dorpsbrouwerijen ten onder gegaan omdat zij de snelle evolutie niet konden bijbenen, de concurrentiestrijd niet langer het hoofd konden bieden, de enorme kapitalen, die een algehele modernisering nu eenmaal vergde, niet konden of niet durfden te investeren, en tenslotte gedwongen werden over te schakelen een agentschap van de grotere en machtiger brouwerijen. Een van weinige Brabantse “witte raven” die in deze struggle for live overeind gebleven is, is de Budelse Brouwerij. Op de plaats van de huidige brouwerij (F 726 in 1830) stond in het jaar 1672 een dubbele woning met de korte gevel gericht naar de Nieuwstraat. Het Budelse Bier dat hier gebrouwen werd, heeft tijdens diverse Internationale Kwaliteitsselectiewedstrijdprijzen gehaald. In de jaren 1930 werd het bier bekroond in Amsterdam en Brussel. In 1993 en 1994 werd het Budels Pils respectievelijk in Brussel en Parijs met een gouden médaille onderscheiden.

In het centrum van Budel staat een van de weinige zelfstandige brouwerijen die Nederland nog rijk is, genaamd Budelse Brouwerij B.V. Deze brouwerij is in 1870 opgericht door Gerard Arts onder de naam Brouwerij 'De Hoop'. Het symbool van de hoop, een anker, komt nog in het embleem van de brouwerij voor. In de beginjaren werd er naast de brouwerij nog een boerderij geëxploiteerd, waarschijnlijk om een bredere basis te hebben. Tevens konden de verwerkte grondstoffen uit de brouwerij nuttig worden gemaakt in de boerderij. Deze situatie bleef tot 1929 gehandhaafd. Rond de eeuwwisseling telde Budel nog drie brouwerijen, de andere twee zijn rond 1920 'opgehouden'. De Budelse Brouwerij is een familiebedrijf gebleven, dat nu wordt geleid door de vierde generatie Arts. Het behoort tot de kleinere brouwerijen in Nederland. Het afzetgebied is van oorspong op de streek, Oost-Brabant, georiënteerd.

Budels Bier is ook duidelijk een bier uit de regio. Budels Bier wordt gemaakt van kraakhelder, zacht Brabants water. Ook hiervoor staat de brouwerij zelf garant, daar men over eigen bronnen en een zuiveringsinstallatie beschikt. De andere elementen die de basis vormen voor een kwalitatief goed bier zijn raszuivere brouwgerst, de meest verfijnde hopsoorten en een gistcultuur met een heel eigen karakter. Wanneer men rondkijkt in de brouwerij, ziet men geen immense silo's of onpersoonlijke bedieningspanelen, maar koperen ketels, open gistkuipen en hygiënische tanks, waar de mensenhand nog over regeert. Budels Bier is nog afkomstig uit een brouwerij - niet uit een bierfabriek. De mensen werken er van vader op zoon, generaties lang. Ze kennen de kneepjes van het vak, ze zijn thuis in het hele brouwproces.

Het ambacht is hier oud, het gebouw op Nieuwstraat 9, Budel is geheel nieuw.