Voordeldonksch Straatloopje (Asten)

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

VOORDELDONKSCH STRAATLOOPJE (Asten)

In 1870 moest de gemeente Asten, net als alle andere gemeenten, in kaart brengen welke waterlopen er door de gemeente stroomden. In een bijbehorend register moesten de kenmerken van elke waterloop beschreven worden. Een van de waterlopen is het Voordeldonksch Straatloopje. De naar het buurtschap Voordeldonk genoemde waterloop had een lengte van 409 meter.

In de legger is te lezen: De Waterleiding genaamd het Voordeldonksch straatloopje aanvangende op Voordeldonk, bij de westelijke grens van het kadastraal perceel (regter oever) Sectie C No. 1441 loopende door Voordeldonk en uitmondende in den Beekerloop bij de noordelijke grens van het kadastraal perceel (regter oever) Sectie C No. 760, langs den regter oever gemeten, lang 409 M.

Het Voordeldonksch Straatloopje (blauwe lijn) in 1870. Het loopje begint rechtsonder bij perceel 1441 van Joost van Heugten en mondt uit in de Beekerloop middenboven tussen de percelen 1605 van Johannes van Lierop en 760 van J. van Heugten..

Ter oriëntatie (huidige situatie): Voordeldonk is in Asten een zeer lange weg vanaf de Hemel-Lienderweg in de bebouwde kom tot aan het Rinkveld-Valkenierstraat in het buitengebied. De situatie op het kaartje is ter hoogte van de overgang van bebouwde kom naar buitengebied ter hoogte van de N279. De splitsing van Voordeldonk en Brand is aangegeven bij de boerderij rechtsboven op het kaartje. Het Voordeldonksch Straatloopje begint rechtsonder aan de zuidkant van de weg, stroomt langs perceel C 1441 van Joost van Heugten, duikt onder de weg door en gaat dan naar de Beekerloop tussen de percelen:

Links<>Rechts

C772 A. Loomans<>C769 J.W. Hoebergen

C770 J. van Heugten<

C759 J. van Lieorp<>C767 Joost van Heugten | C1440 Jan Verberne

C1605 Johannes van Lierop<>C760 J. van Heugten

Op het kaartje heeft de maker Berker Loopje genoteerd. Vermoedelijk was de kaartmaker niet bekend met de naam. In de legger is Berker Loopje verbeterd in Beekerloop.