Oude Stationsstraat 24 Heeze

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Oude Stationsstraat 24 Heeze

1913 stationschefhuis Aanduiding: F, nr. 4956 RM. Nr. 522680

Dienstwoning van de stationschef uit 1913 naar ontwerp van architect ir. G.W.van Heukelom. In het baanvak Eindhoven-Weert van de Nederlandse Spoorwegen werd in 1912, nu aan de zuidkant van de spoorwegovergang Leenderweg-Oude Stationsstraat, het eilandstation Heeze gebouwd met drie dienstwoningen. Dit station werd in 1977 afgebroken en vervangen door een nieuw meer noordelijk gelegen complex. De drie dienstwoningen liggen aan deze spoorwegovergang. Twee aan de oostkant, waarvan het meest noordelijke het stationschefhuis is. Het derde aan de westkant is het overwegwachtershuis.

Het stationschefhuis heeft een bouwlaag met een tentdak. Het is gedekt met rode kruispannen. Het huis meet tien bij tien meter. Het ligt parallel aan de spoorlijn. De voor- of zuidgevel ligt aan de kant van de Oude Stationsstraat. De symmetrische gevels bestaan uit drie traveeën. De voor- en achtergevel met de deur in het midden. Het opgaande werk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteensverband met doorlopende rollagen en een plint in kruisverband. Het huis heeft een rondomlopende kroonlijst met een goot op gesneden klossen. In elk dakvlak een houten kapel met in het midden een gebogen fronton. De muuropeningen met vierkante aanzetstenen van hardsteen en eenvoudige schuifvensters oorspronkelijk voorzien van onderluiken. De indeling is grotendeels ongewijzigd gebleven met een Lvormige gang, waartussen keuken en kelder liggen. Aangebouwd een houten washok onder plat dak. Verder op het erf een houten schuur onder zadeldak met houten windveren gedekt met rode en blauwe kruispannen. Het opgaande werk van washok en schuur bestaat uit regelwerk bekleed met rabatdelen. Aan de straat en spoorlijn een ligusterhaag als erfscheiding.

Waardering De dienstwoning van de stationschef is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de spoorwegen in het zuiden van Nederland en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de spoorwegwoningen. Het heeft architectuurhistorisch belang door de sobere vormentaal en is tevens van belang voor het oeuvre van de architect Van Heukelom. Het is gaaf bewaard gebleven.