Noodgraven van twee gesneuvelde Duitsers in de Astense Peel (Asten)

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

NOODGRAVEN VAN TWEE GESNEUVELDE DUITSERS IN DE ASTENSE PEEL (ASTEN)

De bevrijding van Asten tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde zich af in de maanden september, oktober en november 1944. Bij de gevechten tussen geallieerde en Duitse soldaten vielen aan beide zijden, vooral tijdens de Duitse tegenaanval in oktober/november, tientallen doden. Die werden in noodgraven begraven, meestal op of dichtbij de plaats van sneuvelen. De geallieerde soldaten zijn al snel na de bevrijding herbegraven op militaire begraafplaatsen (o.a. Mierlo en Margraten). De noodgraven van Duitse soldaten bleven nog vele jaren zichtbaar. In Asten is in 1948 begonnen met het opgraven van de lijken en her-begraving op de grote Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn (Venray) in de Peel. Opgraven, identificeren en herbegraven was een taak van de Dienst Identificatie en Berging (DIB), onderdeel van het Nederlandse leger.

Schets van de plaats van de 2 noodgraven van de in 1944 gesneuvelde Duitse soldaten in de Astense Peel, 125 meter oostelijk van de knik in de 2e Hoofdvaart. (N.B. Het noorden is de onderkant van het kaartje.)

Vanaf 1889 was de Maatschappij Griendtsveen actief in de Astense Peel met het winnen van veen. Voor het vervoer had de maatschappij enkele hoofdvaarten, meerdere vaartjes en een smalspoorlijntje in hun verveningsgebied aangelegd. Bij de hoofdvaarten zijn in de herfst van 1944 enkele Duitse soldaten gesneuveld. Zij kregen tegen de 2e Hoofdvaart aan een noodgraf. De graven van twee soldaten met de DIBnrs. 19467 en 19468 lagen ten oosten van veenkolonie De Moost, 125 meter oostelijk van de knik in de 2e Hoofdvaart. De stoffelijke resten zijn op 18 november 1949 overgebracht naar de militaire begraafplaats in Ysselsteyn en herbegraven in vak STL, rij 4, graven 47 en 48.