Noodgraf voor een gesneuvelde Duitser in de Astense Peel bij de Veluwsedijk (Asten)

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

NOODGRAF VOOR EEN GESNEUVELDE DUITSER IN DE ASTENSE PEEL BIJ DE VELUWSEDIJK (ASTEN)

De bevrijding van Asten tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde zich af in de maanden september, oktober en november 1944. Bij de gevechten tussen geallieerde en Duitse soldaten vielen aan beide zijden, vooral tijdens de Duitse tegenaanval in oktober/november, tientallen doden. Die werden in noodgraven begraven, meestal op of dichtbij de plaats van sneuvelen. De geallieerde soldaten zijn al snel na de bevrijding herbegraven op militaire begraafplaatsen (o.a. Mierlo en Margraten). De noodgraven van Duitse soldaten bleven nog vele jaren zichtbaar. In Asten is in 1948 begonnen met het opgraven van de lijken en her-begraving op de grote Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn (Venray) in de Peel. Opgraven, identificeren en herbegraven was een taak van de Dienst Identificatie en Berging (DIB), onderdeel van het Nederlandse leger.

Schets van de plaats van het noodgraf van de in 1944 gesneuvelde Duitse soldaat in de Astense Peel, 170 meter westelijk van de Veluwsedijk.

Vanaf 1889 was de Maatschappij Griendtsveen actief in de Astense Peel met het winnen van veen. Voor het vervoer had de maatschappij enkele hoofdvaarten, meerdere vaartjes en een smalspoorlijntje in hun verveningsgebied aangelegd. Van oudsher liepen Peelbanen de Peel in, zoals de Veluwsedijk. Bij het smalspoor is de in de herfst van 1944 een Duitse soldaat gesneuveld. Hij kreeg tegen de baan langs het smalspoor een noodgraf. Het graf van de soldaat met DIBnr. 19470 lag 170 meter ten westen van de Veluwsedijk. Zijn stoffelijke resten zijn op 18 november 1949 overgebracht naar de militaire begraafplaats in Ysselsteyn en herbegraven in vak STL, rij 5, graf 50.