Molen Sint Victor te Heeze Leenderweg 14 Heeze

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Molen Sint Victor

De enige molen in Heeze die de tand des tijds heeft doorstaan staat aan de Leenderweg 14. De molen heeft in vroegere tijden nooit een naam gedragen, maar vanwege een bepaalde markante molenaar, werd de molen Sint Victor genoemd. De naam Sint Victor is afkomstig van de Romeinse kapitein, die in 290 vanwege een geloofskwestie tussen twee molenstenen werd gemarteld en tenslotte werd onthoofd. Deze naam zou dan verwijzen naar de militante voorzitter van de R.K. Molenaarsbond St. Victor, P. H. J. Trouwen, oud molenaar op de Sint Victor, met diens strijd voor de belangen van de zelfstandige molenaars.102 Niettemin werd de molen in de volksmond "De Juffer" genoemd, ter onderscheiding van de standaardmolen van het kasteel, die aangeduid werd als "De Jonker".

Jan Francis Pompen, de eigenaar van Sterksel, kreeg in 1852 van het Ministerie van Financien toestemming voor de bouw van een korenoliemolen. Hij mocht daar graan laten malen, olie slaan en schors. De gemalen schors of run werd door de leerlooiers gebruikt. De bergkorenmolen werd gebouwd door molenmaker Johannes Vullinghs. Op 17 juli 1862 ging de nieuwe molen door brand verloren. De schade bedroeg f. 10.000,- Pompen gaf opdracht de molen te herbouwen.

De molen is gebouwd voor de bezitter van de Heerlijkheid SterkseI, Pompen. Hij draaide voor het eerst in 1856 zodat het jaartal 1841 waarschijnlijk slaat op de windvaan op de kap van de molen te Nederweert van waar P. Trouwen in 1922 naar Heeze kwam. Voordien was de molen eigendom van de muldersfamilie Teeuwes geweest die na de brand in 1904 de molen aan de familie Van Asten had overgedaan welke laatste er na de herbouw in 1905 tot 1922 op maalde.

In de koopakte van 1905 staat het volgende vermeld: ‘Een windgraan en schorsmolen met erf en bouwland, staande en gelegen te Heeze bij het dorp in Sectie C. nr. 1549 en 1297 tezamen groot 33 en 10 centiaren.’

Het betreft een ronde stenen beltwindkorenmolen die als graan- schors en oliemolen werd gebouwd. De oliemolen verhuisde in 1887 naar Nuenen, van de schorsmolen zijn nog resten te zien. Herbouw na brand in 1862 en 1905. De molenberg is 8 meter hoog en heeft een met een inrijpoort. De wieken maken een vlucht van 26 meter. Rondboogramen. Kap met dakleer. Rijksmonument. Nr: 21292 In de molendatabase staat deze molen geregistreerd als een korenmolen van het type beltmolen (nummer 532). De landschappelijke waarde wordt als zeer hoog geclassificeerd. De geschiedenis van