Massagraf voor 5 gesneuvelde Duitsers bij veenkolonie De Moost (Asten)

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

MASSAGRAF VOOR 5 GESNEUVELDE DUITSERS BIJ VEENKOLONIE DE MOOST (ASTEN)

De bevrijding van Asten tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde zich af in de maanden september, oktober en november 1944. Bij de gevechten tussen geallieerde en Duitse soldaten vielen aan beide zijden, vooral tijdens de Duitse tegenaanval in oktober/november, tientallen doden. Die werden in noodgraven begraven, meestal op of dichtbij de plaats van sneuvelen. De geallieerde soldaten zijn al snel na de bevrijding herbegraven op militaire begraafplaatsen (o.a. Mierlo en Margraten). De noodgraven van Duitse soldaten bleven nog vele jaren zichtbaar. In Asten is in 1948 begonnen met het opgraven van de lijken en her-begraving op de grote Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn (Venray) in de Peel. Opgraven, identificeren en herbegraven was een taak van de Dienst Identificatie en Berging (DIB), onderdeel van het Nederlandse leger.

Schets van de plaats van het massagraf bij De Moost van de 5 in 1944 gesneuvelde Duitse soldaten in de Peel. De vermelde resten behoren tot DIBnr. 19462.

Veenkolonie De Moost met woningen voor arbeiders van de Maatschappij Griendtsveen en een schooltje lag op Limburgs grondgebied in de Ospelse Peel tegen de provinciegrens met Noord-Brabant aan. Aan de overzijde van de grens in de Astense Peel stond het kantoor van de vervenings maatschappij en lag het Peelkanaal voor het vervoer van turven en turfstrooisel. Het Peelkanaal kwam in de Zuid-Willemsvaart uit iets ten noorden van sluis 13. Bij de gevechten tussen geallieerden en Duitsers in september 1944 is de veenkolonie grotendeels verwoest. Bij de zwaar beschadigde school zijn op Astens grondgebied vijf gesneuvelde Duitsers bij elkaar in een noodgraf (zonder kruis) begraven. Op 18 november 1949 zijn de soldaten door de DIB opgegraven en herbegraven op de militaire begraafplaats Ysselsteyn.

DIBnr. 19462 vak STL, rij 4, graf 42

DIBnr. 19463 vak STL, rij 4, graf 43

DIBnr. 19464 vak STL, rij 4, graf 44

DIBnr. 19465 vak STL, rij 4, graf 45

DIBnr. 19466 vak STL, rij 4, graf 46