Langgevelboerderij met dwarsdeel de Hoof 8 Someren

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Langgevelboerderij met dwarsdeel de Hoof 8 te Someren.

1122De Hoof 8 05.JPG Inleiding

Langgevelboerderij met dwarsdeel, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit 1750. Het pand ligt op een bescheiden erf met twee grote linden, met de nok evenwijdig aan de weg buiten de bebouwde kom van Someren. Het pand is in gebruik als woonboerderij met schuur.


Omschrijving

Langgevelboerderij onder rieten wolfsdak met eindschild aan het bedrijfsgedeelte. Stroken van gesmoorde Hollandse pannen. Ter hoogte van de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte een gemetselde schoorsteen op de van rietvorsten voorziene nok. De boerderij is boven een gepleisterde plint opgetrokken uit paarsbruine Waalformaat handvormsteen in kruisverband. De korte rechter kopgevel heeft vlechtingen, een baksteenfries, aanzetstenen en draagt het jaartal 1750 in gewitte baksteen. Onder het wolfseind een stroomlaag en een eiken balk met ventilatiestrook. Op de begane grond twee vensters met 6-ruits schuiframen en dubbele luiken. Uiterst rechts een hoger geplaatst opkamervenster met vierruits schuifraam. Daaronder een keldervenster. Op zolderniveau zitten symmetrisch twee kleine vensters met draairaampje en luikje. De lange voorgevel wordt onder de dakrand afgesloten door een muizentand. De voordeur met kruisroeden en glas in bovenste deel is vernieuwd. Bovenlicht met niet oorspronkelijke gietijzeren levensboom. Rechts daarnaast twee vensters met van dubbele luiken voorziene 6-ruits schuiframen. Links ter hoogte van de voormalige stal een viertal grote getoogde vensters met kruisroeden. Links daarvan grote dubbele deeldeuren. De voorgevel springt uiterst links uit onder een laag afhangend lessenaarsdak. De overigens blinde, korte gevel links zet zeer laag aan en is geheel met riet gedekt. De kozijnen zijn okergeel, de ramen wit en de deuren en luiken standgroen geschilderd. Inwendig zijn ondermeer de oude, rode plavuizenvloer in de keuken behouden gebleven, de kelder met opkamer, oude binnenmuren, drie oude deuren met dito beslag terwijl de houten, historische draagconstructie goeddeels bewaard bleef en waarvan enkele onderdelen secundair zijn gebruikt.


Waardering

De langgevelboerderij uit 1750 is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een langgevelboerderij in Oost-Brabant. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig betrekkelijk gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het pand is straatbeeldbepalend en draagt op basis van verschijningsvorm, materiaalgebruik en detaillering in zekere mate bij aan de historische en landelijke beleving van dit deel van Noord-Brabant.