Hollideeweg (Asten)

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

HOLLIDEEWEG

De boerderijen en huizen rondom de Astense Peel hadden voorheen als adres allemaal de benaming Peel met een huisnummer. In 1958 wil het college van burgemeester en wethouders van Asten voor elke weg een eigen, unieke straatnaam. Een commissie, bestaande uit voorzitter M. van den Boomen en de leden J. van Oosterhout en J.P. van Bussel, gaan aan de slag om goeie namen te kiezen. Het college ziet graag dat oude en in de volksmond gebezigde namen blijven bestaan. De commissie gaat hier grotendeels in mee. Voor de wegen en paden ‘zonder naam’ draagt de commissie namen van Peelvogels en van belangrijke Astenaren voor. Zo’n belangrijke Astenaar is H. Hollidee. Op 18 december 1958 stelt de Astense raad de nieuwe straatnamen in het Peelgebied vast. De gehele baan vanaf de Meijelseweg tot aan sluis 12 van de Zuid-Willemsvaart krijgt de naam Hollideeweg. Zoek je nu op een plattegrond die 6 kilometer lange baan op, dan staat er toch geen Hollideeweg bij, maar Gezandebaan. Al jaren voor de vaststelling van de officiële straatnamen, werd voor de baan vanaf de weg van Asten naar Meijel tot sluis 12 de naam Gezandebaan gebruikt. En het lag, gezien de wens van het college, voor de hand dat de commissie die naam er ook voor zou voorstellen. Ze kiest echter voor Hollidee en het stukje zandpad van de Meijelseweg tot die baan moet dan Gezandebaan heten. Ook hierin gaat de raad mee. Maar de gemeente had buiten de wens van de aanwonenden gerekend. Zij wilden dat de oude Gezandebaan ook officieel Gezandebaan zou heten. De naam Hollideeweg moest maar aan de nieuwe Gezandebaan gegeven worden. In eerste instantie geeft het college niet toe. De bewoners blijven de raad vragen om naar hen te luisteren. Dat werkt. Nog net geen jaar na de vaststelling van de namen Hollideeweg en Gezandebaan worden ze door de raad omgewisseld.

Wie is Hollidee? De straatnamencommissie vond Astenaar H. Hollidee belangrijk genoeg voor een straatnaam. Speur je in het Astense bevolkingsregister, dan zul je echter geen Hollidee tegenkomen. Het is een pseudoniem voor Elard Albert Rovers, een zoon van de Astense notaris Frederik Albert Rovers. Zijn vader is in 1844 met vrouw Geertruida Helena Beckers en kinderen naar Asten gekomen. Op 10 juni 1848 ziet Elard Albert daar het levenslicht.

De huidige Burgemeester Wijnenstraat in Asten met aan de linker zijde het geboortehuis van Elard Rovers. Het is het huis met de dakkapellen en het sierhek.

Na het overlijden van zijn vader in 1879 vertrekt Elard naar het toenmalige Oost-Indië om als ambtenaar het Nederlandse gouvernement daar te dienen. Hij keert terug in Asten en gaat bij zijn broer Adrianus wonen. Adrianus is in het ouderlijk huis in wat nu de Burgemeester Wijnenstraat heet zijn vader als notaris opgevolgd. Elard overlijdt op 5 september 1908 in Asten. Hij leeft voort in de straatnaam Hollideeweg, een soms stoffig, soms modderig weggetje ver van zijn woonhuis en dat weinig passanten kent. Maar meer nog leeft hij voort in het boek dat hij als (bijna) dertiger schreef en dat in 1881 door Drukkerij Brill uit Leiden is uitgegeven. Elard heeft als H. Hollidee zijn boek en als ‘dankbaren zoon’ opgedragen aan zijn moeder ‘en aan de nagedachtenis’ van zijn vader.

De mooi vormgegeven kaft van het boek van Elard Rovers onder het pseudoniem H. Hollidde uit 1881.

Etsen naar het leven is van een hogere kwaliteit dan de naar Hollidee genoemde weg en zal wellicht meer lezers kennen dan de weg passanten. De meer dan 200 bladzijden zijn nog steeds de moeite waard om gelezen te worden. In 1978 is het boek opnieuw uitgegeven door Kruseman’s Uitgeversmaatschappij uit Den Haag. Dan onder de titel Schetsen uit het Noordbrabantse volksleven. De voormalige boekhandel ‘Henk Berkers Boek en Kantoor Asten’ eerde bij het vijftigjarig bestaan in 2011 Hollidee met het boek In de voetsporen van Hollidee.

Info: Hkk De Vonder