Het Laar 7, Aarle-Rixtel

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Laar 7, Aarle-Rixtel

Naam/Bekend als: Het Laar 7
Korte beschrijving: Kortgevelboerderij in buurtschap het Laar met het oorspronkelijke jaartal in afwijkende kleur dakpannen in het dakvlak. Het voorhuis is in circa 1930 vernieuwd/vervangen.
Beschrijving omgeving: Het Laar is een buurtschap in het buitengebied tussen Beek en Donk, Aarle-Rixtel en Lieshout. Het Laar is letterlijk het midden van de gemeente Laarbeek, een samenvoeging van Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout. De naam Laarbeek verwijst naar de buurtschap het Laar en de verschillende beken die door de gemeente doorkruisen
Bouwjaar: 1903
Architect: Onbekend
Monumentstatus: Cultuurhistorisch karakteristiek pand
Adres: Het Laar 7
5735 RC
Huidig gebruik: Onbekend
Links: Wikipedia
Lange beschrijving: In het buitengebied tussen Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout bevindt zich aan de landelijke weg Het Laar een kortgevelboerderij die volgens het jaartal in het dak uit 1903 stamt. Het voorhuis dateert van circa 1930. Het gebouw is met de nokas diagonaal haaks op de weg gelegen. De voorgevel ligt op een flink aantal meters van de straat. Het perceel is toegankelijk via een oprit die links van de boerderij loopt. Aan de linker- en achterzijde van het pand ligt een verhard erf. Er staat hier een tweetal stallen/schuren zonder cultuurhistorische waarde. Aan de rechter- en voorzijde ligt een siertuin. Rechts van het voorhuis staat een gebouwtje, vermoedelijk een bakhuis, dat wel cultuurhistorische waarde heeft. De eenlaags boerderij met rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen. Het oudste gedeelte is gemetseld in kruisverband, het voorhuis in Vlaams verband. Bij het voorhuis is een knipvoeg toegepast. Bovenaan alle gevels is een uitkraging met bloktand gemetseld. Het gebouw wordt afgedekt door een zadeldak met blauwe en rode Oud-Hollandse pannen op het oude gedeelte en rode verbeterde Hollandse pannen op het voorhuis. Op het oude gedeelte zijn de pannen in een sierlijk patroon gelegd. Bovendien is aan beide zijden de tekst “ANNO 1903” ingelegd. Ter hoogte van de brandmuur en midden op het voorhuis steken gemetselde schoorstenen door de nok. Het houtwerk heeft de kleuren wit, lichtgeel (voorhuis) en donkergroen. De boerderij is stedenbouwkundig en cultuurhistorisch waardevol als onderdeel van de begin twintigste-eeuwse bebouwing van het gebied tussen de kernen Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout en als onderdeel van de agrarische geschiedenis van dat gebied. Het gebouw heeft rond 1930 een nieuw voorhuis gekregen, waarbij het oorspronkelijke hoofdvolume intact is gehouden. Er is sprake van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en detailleringen. De indeling lijkt grotendeels oorspronkelijk. Ook het later toegevoegde voorhuis is architectuurhistorisch waardevol. Samen met het bakhuis heeft de boerderij ensemblewaarde.