De Wielerbaan Vitesse – Leenderweg, Valkenswaard

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Wielerbaan Vitesse – Leenderweg, Valkenswaard

Begin 1900 werden de eerste fietsen in Valkenswaard verkocht. Een van de verkooppunten was de fietsenwinkel van ‘de Rooie Lem’ ofwel de fietsenzaak van de roodharige heer Lemmens aan de Leenderweg. Om zijn nouveauté te promoten deed hij twee dingen. Aan Fried Dubach, een enthousiaste jonge man uit het dorp, schonk hij een racefiets. Die had tot dan toe af en toe het dorp onveilig gemaakt op een geleende fiets. De ‘rooie Lem’ onderkende het talent van Fried. Die fietste harder dan de meesten en trok zo de aandacht.

Als tweede reclamestunt ‘avant la lettre’ liet hij, in de nabijheid van zijn fietsenmagazijn een sintelbaan aanleggen. Die wielerbaan lag vanuit het dorp gezien nog voor het huidige voetbalveld van De Valk. Naast dat veld lag de ‘Sahara’, een zandverstuiving (waar nu de Bosstraat ligt met de flats). Daar, achter die kleine huisjes van de Leenderweg, lag die wielerbaan. Al snel deed ‘de rooie Lem’ zulke goede zaken dat binnen het jaar verbeteringen aan het parcours kon worden aan gebracht door het rijvlak van de sintelbaan met cement te laten afwerken. Er werd zelfs ‘achter de motor’ gereden.

Wielerbaan.jpg

Afbeelding: De wielerbaan aan toen nog de Heezerdijk, nu Leenderweg, 1930.

Dé publiekstrekker bleef onveranderd Fried Dubach, de eerste Valkenswaardse ’hardrijder’. De woorden coureur en/of wielrenner moesten toen nog uitgevonden worden. Om zijn vorm in stand te houden ging Fried zelfs, naast de trainingen ’s avonds bij volle maan ook ’s nachts bij oefenen op de baan. Fried oefende, won prijzen en stimuleerde menigeen om ook te gaan fietsen. Zodoende liep de rijwielhandel van de ‘rooie Lem’ boven verwachting. De meeste kopers waren echter niet in staat even succesvol te rijden als Fried. De ‘rooie Lem’ zocht vooral aandacht, voor zijn fietsen zodat de winkel klanten trok. Fried Dubach de hardrijder, werd later ook fietsenmaker met een eigen fietsenhandel.

Dat gebeurde pas toen een succesvolle wielercarrière toch nog achterwege bleef. De 1ste Wereldoorlog was hier mede debet aan want Fried werd vanwege zijn Belgische nationaliteit opgeroepen. De ontberingen die hij als frontsoldaat had ondervonden hadden zijn conditie en zijn motivatie ernstig geschaad. De wielerbaan verdween, nu tuinen en verder volgebouwd.