De Oase – 1ste Openluchtzwembad – Leenderweg, Valkenswaard

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Oase – 1ste Openluchtzwembad – Leenderweg, Valkenswaard

Zomer 1929 stelde burgemeester E. Kuijper aan de gemeenteraad voor om in de begroting van 1930 geld te reserveren voor de aanleg van een gemeentelijke bad-en zweminrichting. Pas in de winter van 1932-33 kwam dat initiatief opnieuw ter sprake in de raad. De 85 leden tellende zwemclub ‘De Dommel’ bood aan om de gemeente te helpen, dat wil zeggen, in de vorm van advies. Oorspronkelijk werden in 1934 plannen gemaakt om nabij de Venbergse molen een terrein in gereedheid te brengen. De Provinciale Inspectie achtte het terrein ongeschikt en keurde het af op hygiënische gronden vanwege het grote aantal ratten dat in die omgeving huisde. Een gemeenteterrein aan de Leenderweg, nabij de Tongelreep, rechts nog nét voor de brug werd gereserveerd. Op 18 mei 1933 ging de kogel door de kerk en werd het definitieve besluit genomen. In het kader van de werkverschaffing waren goedkope werkkrachten voorhanden. De Valkenswaardse aannemer G. van Wijngaarden bouwde in 1934 naast 59 kleedhokjes, 2 toiletten en een kantoor ook nog diverse afscheidingen en poortjes. Het zwembad werd voorzien van water uit de Tongelreep via een cokes-filter. Met de aanwezigheid van levende visjes werd de zuiverheid van het water gecontroleerd.

De belangstelling was groot, ondanks dat er, vanaf die zomer ƒ 0,15 betaald moest worden om te mogen zwemmen. Met de komst van het zwembad De Oase werd zwemmen op andere plekken in de gemeente Valkenswaard verboden. Zo werd de klandizie gewaarborgd. Een consumptietent werd gebouwd in 1936. De zwemaccommodatie bestond uit twee naast elkaar gelegen zwembaden gescheiden door een soort dijkwand. Jawel, jongens en meisjes streng gescheiden en wie betrapt werd op ‘gluren naar de buren’ werd door de surveillanten flink aangepakt. Toch genoot de jeugd van De Oase. Iedereen beleefde zo zijn eigen avonturen. In 1939 werden er naast een vaardigheidsproef ongeveer 60 diploma’s uitgereikt.

Tijdens de oorlogsjaren stelde de bezetter: “het op grooten prijs dat de hier ten lande bestaande bad- en zweminrichtingen gelegenheid bieden tot gemengd baden”. Schoorvoetend werd door B&W het herenbad tussen 14.00 – 16.00 uur voor iedereen opengesteld. In de oorlog werd het zwembad beschadigd. De noodzakelijke herstelwerkzaamheden daarna bedroegen ƒ 250,-. In 1974 werd het zwembad definitief gesloten. Het voldeed niet langer aan de eisen van de tijd en het gevaar voor de volksgezondheid was te groot geworden. De sloop liet niet lang op zich wachten. Hengelsportvereniging ‘Venbergen’ nam de twee vrijgekomen bassins met ingang van het visseizoen 1975-76 in gebruik als nieuwe hengelvijvers in het complex ‘De Weteringen’. De vereniging gebruikt de vijvers nog steeds (2011).