Boswachterswoning Valkenswaardseweg 35 Leende

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Boswachterswoning Valkenswaardseweg 35 Leende

Boswachterswoning ca. 1950 CHW. Nr.: BP061-000931 RM. Nr. 522683

Aan de noordelijke zijde van het Leenderbos staat een dienstgebouw, de voormalige betaalkeet van Staatsbosbeheer, gebouwd omstreeks 1932-1933. Tijdens de crisisjaren werd in het kader van de werkverschaffing het Leenderbos aangelegd. De uit Helmond aangevoerde werklozen werden in de keet uitbetaald. Omstreeks 1990 is het golfplaten dak vernieuwd.

De eenlaags keet heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, belegd met golfplaat. Het eenbeukige gebouwtje heeft een eenvoudig houten gebint, bestaande uit een drietal jukken met wandstijlen, dekbalken en korbelen. De houten wanden hebben een bakstenen, gecementeerde plint en zijn verder gepotdekseld. In de oostelijke gevel bevindt zich een eenvoudige opgeklampte deur met smeedijzeren beslag en een zinken slotplaat; de noordelijke gevel is voorzien van een tweetal rechthoekige, thans achter een betimmering schuilgaande vensters, liggend formaat. Tussen de vensters is een cirkelvormig gat, bestemd voor een kachelpijp. De westelijke en zuidelijke gevel zijn gesloten. De westelijke en oostelijke topgevel zijn beide voorzien van houten windveren en een dito makelaar. Aan de westelijke zijde is, los van de keet, het fundament van een voormalig privaat zichtbaar. Het object is gelegen aan de van noord naar zuid door de boswachterij slingerende Kluizerweg, te midden van een beplanting met naaldhout.

Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaaleconomische ontwikkeling, namelijk de grootschalige ontginning van woeste gronden in het kader van de werkverschaffing in de crisistijd; het heeft betekenis voor de typologische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarden als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, het is van belang wegens de historismeruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid. Het is van belang vanwege de functionele zeldzaamheid.