Boeren in de Romeinse tijd

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Boeren in de Romeinse tijd.

[[Bestand:foto.jpg‎|200px|thumb|left|Voordat het zorgcentrum ‘de Bolle Akker’ in Vessem aan de Flinkert wordt gebouwd, onderzoeken archeologen de bodem naar sporen van vroegere bewoners. Zij treffen een inheems Romeinse nederzetting aan die bestaat uit een vijftal woonstalhuizen met bijbehorende erven, een grote opslagruimte en een zevental kleine graanschuurtjes. De gevonden Romeinse nederzetting kan uit de 1ste eeuw na Christus gedateerd worden. Qua vorm, omvang en de aanwezigheid van middenstaanders vertonen de woonstalhuizen de karakteristieke eigenschappen van Romeinse huizen uit deze periode.

Gezien de ligging van de plattegronden zijn de huizen deels gelijktijdig en deels opeenvolgend aanwezig geweest. Op de erven worden zeven spiekers (kleine droogschuurtjes), een horreum (grotere opslagruimte voor graan en goederen) en een deel van een omheining gevonden. De spiekers worden door de boeren voor opslag van oogstproducten zoals graan of hooi gebruikt. Onder horreum wordt vaak een graanschuur naar romeins model verstaan. De boeren in de Romeinse tijd slaan hun graan vaak op een centrale plaats op.

Waarschijnlijk strekt deze nederzetting zich nog verder uit in de richting van de Braak en de Kuilenhurk.

Meer informatie over deze opgraving: X.J.F. Alma, ADC-rapport 1632: Romeinse nederzetting te Eersel, Vessem-De Flinkert (september 2009)