Berg, Budel

Uit Erfgoedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Berg te Budel

Het gehucht Berg ligt aan de westzijde van de Buulder Aa en grenst enerzijds aan het complex van de Gastelse- en Berger akkers, anderzijds aan de voormalige Buulderbergsche heide. Het is het enige deel van Budel dat aan de andere kant van de Aa gelegen is. Berg is een aardrijkskundige aanduiding voor een iets hogere ligging dan het nabij gelegen Asbroek en de Aa. In de Kempen wordt het frequent aangeduid voor hoger gelegen weinig renderend land. Ook gebruikt voor landduin, zand of zavelberg. Het gaat in Nederland natuurlijk altijd om geringe verhogingen, waarbij in dialect van Kempenland, Berg, Bult en Donk (Soerendonk) altijd slaan op "hogere" plaatsen in moerassige streken. Wat Berg betreft heeft het betrekking tot het nabij gelegen moerassige Asbroek.

In 1828 was het gehucht Berg een vierkantige open ruimte met daarom 7 boerderijen en eentje er op. Aansluitend langs de straat naar Budel nog 6 boerderijen, samen dus 14. Van hieruit gebruikte men de open akker op de Buulderberg, de Bergerakkers, en de besloten akkers tegen het Asbroek. Naast enkele 19e eeuwse boerderijen zien we in Berg een fraaie langgevel van de 17e eeuw.

De mensen die op de Buulderberg hebben gewoond, voorzagen in hun onderhoud door te boeren of als arbeider bij een boer te werken. Daarnaast kwam er nog wat huisvlijt bij. Dit werd gedaan door het draaien van lijnen en touw van hennep en slecht vlas; gewassen die hier dus ook werden verbouwd. Klompenmakers kwamen er ook op de Berg voor, uitgeoefend door de families van de Broek en vooral Rooyakkers. De klompen werden gemaakt van wilgen, canada's en berkenbomen. Deze laatste werden vooral gebruikt voor de, zoals we die nog wel kennen, zwart gelakte vrouwenklompen. Bij Rooyakkers waren ook altijd klompenmakers in dienst.

Berg Budel.jpg

Afbeelding: Het gehucht (Buulder)Berg op de kaart van Van der Voordt-Pieck van rond 1840.