You are looking at the HTML representation of the XML format.
HTML is good for debugging, but is unsuitable for application use.
Specify the format parameter to change the output format.
To see the non HTML representation of the XML format, set format=xml.
See the complete documentation, or API help for more information.
<?xml version="1.0"?>
<api>
  <query-continue>
    <allpages gapcontinue="Rentmeesterwoning_Kasteel_Spoordonk" />
  </query-continue>
  <query>
    <pages>
      <page pageid="2722" ns="0" title="Rector van Nestestraat 185, Dorplein">
        <revisions>
          <rev contentformat="text/x-wiki" contentmodel="wikitext" xml:space="preserve">= Rector van Nestestraat 185, Dorplein =

De twee-onder-een-kapwoning te Budel-Dorplein is gebouwd in 1918 en maakt deel uit van het fabrieksdorp, zoals dat vanaf 1892 werd opgezet door de gebroeders Dor ten behoeve van de door hen opgerichte zinkfabriek. De vensters en deuren zijn rond 1980 vernieuwd. RM. Nr: 518886


== Registeromschrijving Rijksdienst Cultureel Erfgoed ==

Het tweelaagse dubbelpand heeft een T-vormige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met spekbanden en sierlagen in gele baksteen. Op het flauwhellende zadeldak dat een overstek heeft aan de zijden ligt dakleer, op het lessenaardak van het uitgebouwde eenlaagse ingangsportaal liggen rode muldenpannen. De omlijsting van de twee rondboogramen in het portaal en van de overige vensters bestaat uit siermetselwerk in gele baksteen. In de zijden van de entree bevinden zich de paneeldeuren. Rechts en links van de ingang is er een raam geplaatst in de voorgevel. Op de verdieping bevinden zich ook twee vensters. De gootlijst wordt geaccentueerd door een klimmend fries. De zijgevels zijn blind en voorzien van eenvoudige gietijzeren sierankers. Op het dak staan twee zware baksteen schoorstenen van een bijzondere vorm: naar boven inzwenkend en afgedekt door een piramidevormig kapje.  

== Waardering ==
 
De twee-onder-een-kapwoning is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van De Kempen, namelijk de stichting van fabrieksnederzettingen met woningen voor alle sociale lagen, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het arbeiderswoonhuis tijdens de industrialisatie. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het als gezicht te beschermen fabrieksdorp Dorplein. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. 

[[Categorie:KaartArtikel]]</rev>
        </revisions>
      </page>
      <page pageid="2277" ns="0" title="Rehoboth gebouw Valkenswaard">
        <revisions>
          <rev contentformat="text/x-wiki" contentmodel="wikitext" xml:space="preserve">= Rehoboth gebouw Valkenswaard =

De Gereformeerde gemeente van Valkenswaard telde begin twintigste eeuw al een gering aantal leden. Waarschijnlijk waren het marechaussees die hier gestationeerd zijn. Door de vestiging van douanebeambten en landbouwers groeide de gemeente. Toch duurde het tot 1943 voordat besloten werd tot oprichting van een zelfstandige gemeente los van Eindhovense Gereformeerde gemeente. Op dat moment telde de Gereformeerde gemeente 140 zielen, niet alleen woonachtig in Valkenswaard maar verspreid over de hele Kempen. 
In 1934, lang voor de Valkenswaardse Gereformeerden een eigen kerk had, kerkten ze in de Openbare Lagere School aan de Kromstraat in Valkenswaard. In 1936 werd het gebouw Rehoboth in gebruik genomen. Daar werd ook aan enkele Hervormden verenigingen plaats geboden. 
De Gereformeerden gingen in de grote zaal kerken. Er werd samen met de Hervormden een beheerstichting opgericht. Na de eerste 2½ jaar van de Tweede Wereldoorlog was een nieuwe locatie nodig omdat de bezetter het pand vorderde. Na de oorlog kon men terugkeren. In 1951 herhaalde deze procedure zich omdat het pand verwoest werd door brand. Daarna kwam de hervormde gemeente er opnieuw kerken. De hervormde gemeente vindt opnieuw vanaf 1967 (dus na herstel van de brandschade) onderdak in het gebouw ‘Rehoboth’ aan de pastoor van Vroonhovenstraat, toen nog Gasthuisstraat. Het gebouw werd overgenomen van een stichting die dit in de jaren dertig, samen met de Gereformeerde gemeente heeft opgericht. De Hervormden blijven daar kerken tot men in de jaren tachtig. Toen werd besloten om samen te gaan met de Gereformeerden in De ´Samen op weg gemeenschap. 


[[Categorie:KaartArtikel]]</rev>
        </revisions>
      </page>
    </pages>
  </query>
</api>